Türkiye tıbbi görüntüleme pazarı 2022’de 187 milyon dolara çıkacak

Türkiye tıbbi görüntüleme pazarı 2022’de 187 milyon dolara çıkacak Tıbbi Görüntüleme Teşhis ve Tedavi Teknolojileri Derneği, (Tıp Gör Der) hastalıkların erken teşhis ve tedavisini sağlayan ileri teknolojili tıbbi görüntüleme cihazlarının Türkiye haritasını çıkardı. Buna göre, Türkiye genelinde 81 ilde sadece 2 bin 182 ileri teknolojili tıbbi görüntüleme cihazı bulunuyor.

Türkiye’de 1 milyon kişiye düşen tıbbi görüntüleme cihaz sayısı ise sadece 28. Türkiye’nin birçok ilinde ileri teknolojili görüntüleme cihazı bulunmuyor. Philips Sağlık Türkiye Genel Müdürü Esen Tümer, Türkiye’de her 1 milyon kişiye 28 ileri teknolojili tıbbi görüntüleme ve tedavi cihazının düştüğünü ve Türkiye’deki 81 ilde sadece 2 bin 182 adet MR, bilgisayarlı tomografi, PET/CT ve radyoterapi cihazının bulunduğunu vurguladı. Türkiye’de ileri teknolojili tıbbi görüntüleme cihazlarının sayısının azlığına dikkat çeken Esen Tümer, Türkiye genelinde homojen bir dağılım olmadığını da belirtti.

Tümer, Türkiye’nin teknoloji haritasında tıbbi görüntüleme cihazlarının en yoğun olarak bulunduğu illerin başında İstanbul, Ankara ve İzmir’in geldiğini ifade etti. “Teknoloji her geçen gün gelişiyor. Tıbbi görüntüleme cihazları sektörü olarak daha sağlıklı, uzun ve kaliteli bir ömür için kendimizi sürekli yeniliyor ve daha iyi teknolojilerle insanlara hizmet etmek için çalışıyoruz” diye konuşan Tümer, Batı Avrupa’daki tıbbi görüntüleme cihazlarının sayısının Türkiye’nin yaklaşık üç katı olduğunu ifade etti.

Tümer, tedavi amaçlı tıbbi görüntüleme pazarının ekonomik verileri hakkında da bilgi vererek şunları söyledi: “Türkiye’de 2013 yılında 163 milyon dolar olan pazar, 2022’de 187 milyon dolara çıkacak. Devletin sağlık alanındaki yatırımları, Türkiye’de giderek yaşlanan nüfus, kronik hastalıklar ve obezitedeki artış, sağlık turizmi yatırımları gibi faktörler pazarın büyümesini tetikleyen faktörler arasında yer alıyor.”